Een bril met blauw licht filter: fact or fiction?

18 juni 2022

Blauw licht filter bril: fact or fiction? • Frames and Faces Deinze
Blauw licht filter bril: fact or fiction? • Frames and Faces Deinze

Bescherm je ogen met een blauw licht filter bril

We werken, leren, lezen en shoppen online. In onze digitale samenleving zijn de ogen belangrijker dan ooit tevoren. Naast de schadelijke blootstelling aan ultraviolet zonlicht, stellen we onze ogen almaar vaker bloot aan kunstmatig blauw licht.

Bescherm je ogen met een blauw licht filter bril. Zo’n blue block bril is ontworpen om de ogen te wapenen tegen intens en langdurig blauw licht. Hoofdpijn, wazig zicht, droge of branderige ogen? Het zijn allemaal symptomen van digitale
oogvermoeidheid, veroorzaakt door langdurig gebruik van digitale beeldschermen zoals je tablet of smartphone.

Blauw licht, wat is het?

Zowel de zon, maar ook digitale toestellen en ledverlichting stralen hoogenergetisch blauw licht uit. Denk maar aan je smartphone, laptop of tv. Overdag zorgt het blauw licht – slechts een klein deeltje van het zonlicht – voor een energiek gevoel. ’s Avonds daarentegen, verhindert een intens beeldschermgebruik dat je slaperig wordt. Blauw licht remt namelijk de aanmaak van het slaaphormoon, melatonine, af.

Je kan blauw licht deels (want we hebben er ook nood aan) dempen met een blauwfilter in je bril. Een ander, handig trucje is de kleur van je scherm aanpassen. De meeste toestellen beschikken intussen over zo’n functie.

Nadelige effecten blauw licht

Er lopen verschillende onderzoeken naar de nadelige effecten van blauw licht. Omdat de digitalisering van onze samenleving een vrij recent fenomeen is, is het afwachten wat de langetermijngevolgen voor de ogen zijn.

Blauw licht leunt echter dicht aan bij uv of ultraviolet licht, waarvan we reeds weten dat het schadelijk is. Heel wat mensen die nooit een zonnebril dragen, worden vroeg of laat geconfronteerd met oogziektes als cataract of maculadegeneratie. Of blootstelling aan blauw licht ook eenzelfde gevolg kan hebben is nog niet zeker. Het daglicht bevat bovendien een veel intenser blauw licht dan dat van beeldschermen, maar hey, beter voorkomen dan genezen toch? Daarom raden we frequente beeldschermgebruikers een blue block bril aan.

Zeiss BlueGuard brillenglazen

Bescherm je ogen tegen blauw licht met de ZEISS
BlueGuard brillenglazen. Ze zijn ontworpen om digitale vermoeidheid van de ogen tegen te gaan, zonder vervelende blauw-paarse reflecties. Dat lees je goed! De gloednieuwe ZEISS BlueGuard beschikken over een blauwfilter in de massa van het brillenglas, waardoor de glazen blauw licht absorberen. ? Voordien lag er een coating over het glas zodat die het blauwe licht van beeldschermen reflecteerde. Bescherming & een mooi resultaat, dat lijkt ons dubbel voordeel!

Wil je meer info over welk type glas het beste past bij jou? Maak dan zeker een afspraak of kom eens langs!

Winkelwagen