Een zonnebril in de winter: daarom wel!

19 november 2021

Zonnebril in de winter • Frames and Faces Deinze

Een zonnebril in de winter is niet belangrijk? Think again! De winter linken we aan warme truien, grijze dagen en koude voeten. Waar we zeker niet aan denken is zon. Nochtans is die ook in de winter veel van de partij. Dus kan je maar beter investeren in een nieuwe zonnebril. Of jezelf trakteren op eentje, ‘t is maar hoe je het bekijkt.

1. Verblinding

Een van de grootste gevaren van de zon is verblinding. Denk maar aan de zon die ‘s ochtends je zicht belemmert wanneer je met de wagen of je trouwe tweewieler op weg bent naar je werk. Dit leidt tot vaak heel gevaarlijke verkeersituaties die nochtans snel verholpen kunnen worden. De zon zit namelijk veel lager in de winter, dit zorgt dat ze gevaarlijker is dan in de zomer.

Een zonnebril in de wagen is dus zeker een must. Liever een nieuwe zonnebril dan met beide benen in het gips, niet waar?

2. Schadelijke effecten van UV

Onderzoek heeft aangetoond dat UV-straling verschillende oogaandoeningen zoals cataract en maculadegeneratie veroorzaakt.

Veel mensen beseffen niet dat de UV-straling in de winter gevaarlijker is dan in de zomer. Dat komt omdat er dan meer zonlicht weerkaatst op natte rijbanen of gladde oppervlaktes. De maanden november tot maart zijn daarbij het gevaarlijkst.

In de zomer reflecteert de groene omgeving slechts zo’n 6% van het licht. Bij sneeuw ligt dit percentage echter bijna bij 95%. Plan je binnenkort een skireisje of wandelvakantie in de bergen? Draag dan altijd een ski- of zonnebril!

3. Fabulous frame

Naast het beschermend karakter van een zonnebril, is het natuurlijk mooi meegenomen als je meteen een wijs exemplaar kiest! Kom dus zeker onze sunnies van o.a. Sunday Somewhere, Marc Jacobs, Kaleos of William Morris ontdekken.

Hier vind je een overzicht van onze merken. Denk je dat jouw ogen meteen ook eens een controle kunnen gebruiken? Maak dan online jouw afspraak voor een oogmeting.

Waar moet je op letten als je een zonnebril koopt?

  • Het CE-symbool:

Dit kenmerk garandeert dat het product minimaal aan het standaardniveau van bescherming voldoet. Koop je zonnebril dus steeds bij een erkende opticien. Zo ben je zeker dat je geen vervalste producten koopt.

Opgelet, het CE-kenmerk wil niet zeggen dat je zonneglazen 100% UV-beschermend zijn. De nieuwe ZEISS en Hoya brillenglazen beschikken over een aangepast materiaal en een extra coating waardoor je wel volledig beschermt bent!

  • De grootte van je zonnebril

Je zonnebril moet voldoende groot zijn. We merken dat mensen vaak de neiging hebben een te klein exemplaar te kiezen. Daar helpen wij je graag bij!

  • Beschermingsklasse of absorptieniveau:

Dit gaat om de intensiteit van het licht, niet om de UV-bescherming. Er zijn 4 categorieën. Hoe hoger het cijfer, hoe meer zonlicht de glazen absorberen. Je kiest best voor bruine of grijze zonneglazen (klasse S3) als je wilt dat ze voldoende zonlicht absorberen. Die klasse biedt zelfs voldoende bescherming in sneeuwgebieden. Licht getinte glazen (klasse S1 of S2) zijn bij heel fel zonlicht niet aangeraden. Klasse S4 is daarentegen enkel voor extreem lichtgevoelige personen.

Hoe donker je brillenglazen moeten zijn, hangt dus af van jouw persoonlijke voorkeur en waarvoor je de zonnebril zal gebruiken. Om te sporten, voor dagdagelijks gebruik…