Enkelvoudige brillen

Bijziend of verziend? Ga voor een unifocale bril

Wat is een enkelvoudige bril?

Een unifocale of enkelvoudige bril, het woord zegt het eigenlijk al, corrigeert één sterkte. Een leesbril of een vertebril zijn beide voorbeelden van een bril met unifocale glazen. Heb je moeite om het bord te lezen of herken je jouw crush pas als die voor je neus staat? 

Look no further, met een enkelvoudige bril zijn je problemen zo van de baan.

Unifocale bril voor ver of dichtbij - alle info & advies

Wat is een enkelvoudige bril met cilinder?

Een enkelvoudig brillenglas met een sferische sterkte bevat over het gehele glas diezelfde sterkte. Denk maar aan een leesbril van +2.00 dioptrie. Daarentegen bevat een brillenglas met een cilinder, een aanvullende correctie op een specifieke as. We spreken ook wel van een bril voor astigmatisme. 

Astigmatisme is een onschuldige en vaak voorkomende afwijking die invloed heeft op de beeldvorming op het netvlies. Wanneer het oog niet perfect rond is, meten we verschillende krommingen of sterktes op de horizontale en verticale as van jouw ogen. Het oog heeft eerder de vorm van een rugbybal. Het beeld wordt in de ene as sterker gebroken dan in de andere as. Daardoor ontstaat een ietwat dubbel beeld op je netvlies.

Een brillenglas met cilinderwaarde bevat beide krommingen of sterkte, waarmee we het verschil in de kromming van je oogbol compenseren. Het resultaat: er vormt zich opnieuw een scherp beeld op jouw netvlies. Let maar op de verkeersborden of de lettertjes op je beeldscherm. Deze zullen nu veel duidelijker zijn!

Heb je klachten als hoofdpijn en vermoeidheid? Tijdens de oogmeting controleren we altijd op astigmatisme. Wie weet, misschien heb je wel een bril met cilindersterkte nodig. Een correctie voor astigmatisme kan zowel in enkelvoudige glazen als in een multifocale bril verwerkt worden.

Welke soorten unifocale brillenglazen bestaan er?

Een unifocale bril met blauw filter

Onze unifocale brillenglazen beschikken steeds over een ontspiegeling met een kraswerende, vet- en vuilafstotende coating. Je kan kiezen voor brillenglazen met een basis ontspiegeling of voor glazen met een premium coating, zoals bijvoorbeeld de ZEISS glazen met DuraVision Platinum coating. Je krijgt steeds 3 jaar garantie op de ontspiegeling van premium glazen als ZEISS of Rodenstock.
Daarnaast kan je een blauw licht filter toevoegen aan het brillenglas. Een blauw filter bril  zorgt voor minder schittering en meer comfort, en blokkeert een deeltje van het kunstmatig blauwe licht uitgestraald door digitale schermen. Zo’n blue block bril is handig voor wie heel wat uren voor een beeldscherm doorbrengt. Denk maar aan gamers, webdesigners, IT’ers, …

Unifocale bril voor ver of dichtbij - alle info & advies

Welk type unifocaal brillenglas kies ik?

Een unifocale bril met verdunde glazen

Naast de coating van het brillenglas, kan je al dan niet kiezen voor een verdund brillenglas.

Of zo’n verdunning nodig is en in welke mate, hangt af van de brilsterkte en de gekozen montuur. Kies je een grote bril met een fijn, metalen frame? Dan kan het interessant zijn om je glas te laten verdunnen.

Een extra keuze is die tussen een sferisch of een asferisch glas. Een asferisch brillenglas is vlakker en dunner dan de sferische variant, die zijn iets boller. Dat verschil merk je vooral wanneer je een bril met cilindersterkte hebt. Zo’n glas zal in bepaalde zones wat dikker uitvallen. Wil je een lichte bril, een optimaal visueel én esthetisch resultaat – geen dikke glazen die uit je frame komen – kies dan voor een verdund en asferisch glas.

Tot slot kan je ook kiezen voor een volledig gepersonaliseerd glas. Hierbij kijken we naar allerlei parameters: de afstand tussen beide pupillen, de grootte en vorm van je montuur, de afstand van je bril tot je gezicht, je dagelijkse activiteiten… Noem maar op! Zo’n enkelvoudig brillenglas op maat raden we aan bij klanten met een hoge correctie. Op die manier kunnen we het brillenglas zo vlak & dun mogelijk maken, wat zorgt voor minder vervorming, een beter zicht en maximaal comfort. Bovendien wordt de vergroting of verkleining van de ogen, respectievelijk bij hoge positieve of hoge negatieve sterktes, tot een minimum beperkt.

Heel wat informatie en keuze, we know! In de winkel leggen we je alles met veel plezier uit! 

Maak vrijblijvend een afspraak. Samen bekijken we welk frame en type brillenglas het best bij jou past.

Winkelwagen