Multifocale lenzen

Wat zijn multifocale contactlenzen?

Met multifocale lenzen kan je op elke afstand scherp zien. Er bestaan enerzijds multifocale daglenzen, voor wie slechts af en toe de lenzen wenst te dragen. Anderzijds verkopen we ook multifocale maandlenzen, voor wie liever zo vaak mogelijk lenzen draagt.

Wist-je-dat… het belangrijk blijft om je lenzen regelmatig af te wisselen met een bril? Kom je bijvoorbeeld ‘s avonds thuis, haal dan je lenzen uit en draag je bril. Op die manier krijgen je ogen optimaal zuurstof en kan je nog lang genieten van contactlenzen. En je weet maar nooit wanneer je, bijvoorbeeld wegens een ooginfectie, die bril nodig hebt.  

Wanneer heb je een multifocale lens nodig?

Naarmate je ouder wordt, neemt de elasticiteit van de ooglens af. De kristallens wordt stugger en kan zich onvoldoende bol maken wanneer je iets wil lezen. Het onvermijdelijke gevolg: de kleine lettertjes worden moeilijker leesbaar. Dit fenomeen, genaamd presbyopie, ontstaat vanaf de leeftijd van 40 à 45 jaar.

Gelukkig bestaan er ook oplossingen voor jouw klachten. Een eerste is een bril. Denk maar aan een leesbril of een multifocale bril. Een tweede oplossing zijn multifocale contactlenzen, een handig en discreet alternatief voor een progressieve bril.

Hoe werken multifocale lenzen?

In een multifocale lens bevinden zich, net als in een multifocale bril, verschillende sterktes. Bij multifocale brillenglazen wordt de sterkte naar onder toe opgebouwd, terwijl de sterkte in multifocale contactlenzen in cirkels verloopt.

Een multifocale contactlens baseert zich op het vernauwen en verwijden van de pupil. Wanneer je nabij kijkt, wordt jouw pupil kleiner en kijk je automatisch door het middelste gedeelte van de contactlens. De vertesterkte bevindt zich aan de rand van de contactlens. Heel wat multifocale lenzen zijn opgebouwd volgens dat ‘Center-Near’ design. 

Net daarom is het aangeraden om bij het lezen met multifocale lenzen voldoende licht te gebruiken. Het lijkt misschien een complex systeem, maar zelf merk je er niets van. De wijziging in pupilgrootte gebeurt automatisch waardoor je niet moet nadenken hoe je de lenzen gebruikt.

Multifocale lenzen? Multifocale contactlenzen: info & advies

Multifocale lenzen proberen

Wil je aan de slag met multifocale lenzen? Aan de hand van het voorschrift van de oogarts of een oogmeting in de winkel bepalen we de sterkte van jouw progressieve lenzen. Je krijgt een setje proeflenzen mee die je thuis kan uitproberen. Nadien kom je op een controle waarbij we jouw visus, de passing van de lenzen en het comfort inspecteren. Indien nodig, voeren we nog enkele aanpassingen uit. 

Heb je nog nooit lenzen gedragen? Dan tonen we jou uiteraard hoe je lenzen in steekt en uithaalt. Voor je’t weet ben jij een van de vele lenzendragers.

Winkelwagen