Blauw licht filter bril

Bescherm je ogen met blue light filter bril

Wist je dat digitale toestellen zoals jouw computer, smartphone of televisie kunstmatig blauw licht uitstralen? Dat blauwe licht hebben we enerzijds nodig voor de instandhouding van ons bioritme. Anderzijds kan een intense, langdurige blootstelling leiden tot hoofdpijn, wazig zicht, droge of branderige ogen.

Een bril tegen blauw licht? Ga voor een blue light filter bril

Hoe werkt een blauw filter bril?

Een blauw filter bril blokkeert de piek aan schadelijk, blauw licht. Hoe werkt zo’n filter? Bij de eerste generatie blue block brillen, lag er een unieke coating op het brillenglas. Dat leidde echter tot blauw-paarse reflecties. Toegegeven, niet altijd even mooi om te zien tijdens je online Zoom meeting.

De nieuwe ZEISS BlueGuard® brillenglazen beschikken over een innovatieve technologie die blauw licht filtert in de massa van het brillenglas. De glazen bieden zo een nóg betere bescherming tegen blauw licht. 

Maar wat is blauw licht in feite? En waarom is het belangrijk onze ogen te beschermen? Wel, dat trachten we jou hieronder zo duidelijk mogelijk uit te leggen.

Het verschil tussen uv-licht en blauw licht

Eerst en vooral maken we een onderscheid tussen zichtbaar en onzichtbaar licht. Voorbeelden van onzichtbaar licht zijn infrarood of uv-licht. Daartussen zit het zichtbaar licht, met golflengtes van 380 tot 780 nanometer.

Blauw licht maakt deel uit van dat visuele spectrum. Er bestaat enerzijds natuurlijk blauw licht en anderzijds kunstmatig blauw licht. Het natuurlijk blauw licht is afkomstig van de zon en leunt heel dicht aan bij ultraviolet licht. 

De schadelijke effecten van uv-licht op zowel onze huid als ogen zijn een bewezen feit. Daarom dragen we een zonnebril met uv-bescherming. Maar ook heel wat heldere brillenglazen bevatten tegenwoordig een uv-filter, verwerkt in de coating of het materiaal van het glas.

Ultraviolet licht wordt gefilterd door de lens van ons oog. Wie de ogen niet beschermt tegen uv-licht, zal sneller cataract en oogziektes als maculadegeneratie oplopen. We kunnen het belang van een zonnebril dus niet genoeg benadrukken. Een zonnebril met CE-merk geeft aan dat de zonnebril bescherming biedt tegen schadelijke UV-stralen tot 380 nm. Zowel de heldere als gekleurde brillenglazen van ZEISS gaan daar een stapje verder in. Die glazen bieden bescherming tot 400 nm. 

Wat zijn de gevolgen van blauw licht?

In tegenstelling tot ultraviolet licht wordt blauw licht niet gefilterd door het oog. Een groot deel van het blauwe licht bereikt ons netvlies. Omdat de digitalisering een vrij recente evolutie is, loopt er nog heel wat onderzoek naar de langetermijneffecten van blauw licht op de ogen. 

Wel is duidelijk dat een overmatige blootstelling aan blauw licht kan leiden tot digitale oogvermoeidheid. Veel voorkomende symptomen zijn hoofdpijn, wazig zicht, droge of branderige ogen. Een blauw licht filter bril remt de schadelijke piek aan hinderlijk, blauw licht af. 

Het is echter ook zo dat ons lichaam blauw licht nodig heeft. Overdag zorgt blauw licht namelijk voor de aanmaak van cortisol, wat ons lichaam energie geeft. Scroll jij vaak tot ‘s avonds laat door je Instagram feed? Durf je wel eens een nachtje bingewatchen? Dan blijven de ogen tot laat in de dag blauw licht verwerken. Dat hoogenergetisch, blauw licht remt de aanmaak van het slaaphormoon melatonine af, waardoor je moeilijker de slaap kan vatten. Een blue block bril met of zonder sterkte kan dan een oplossing zijn. 

Wist-je-dat… je op heel wat digitale toestellen de intensiteit van het beeldscherm kan aanpassen. Zo kan je, vanaf 19u bijvoorbeeld, het blauwe licht dempen.

Blue filter bril op sterkte

 

Klinken (een van) deze bovenstaande klachten bekend? Dan kan jij misschien wel baat hebben bij een bril met blue filter. Je kan een blauw filter bril op jouw sterkte laten maken of kiezen voor een blue block bril zonder sterkte.

Doordat we onze ogen almaar vaker op korte afstand kijken, raakt de ciliaire oogspier overbelast. Daarom kan je, al dan niet in combinatie met een blauw filter, kiezen voor een aangepast design: de zogenaamde ‘digital’ brillenglazen. Zo’n type brillenglas bevat, naast de vertesterkte, een lichte leesondersteuning verwerkt in het onderste gedeelte van het glas. Op die manier ontlast het design de oogspieren. Je ervaart een helder en ontspannen zicht bij het kijken in de verte, maar ook bij gebruik van je smartphone, tablet of tijdens het lezen van een boek.

Het ‘digital’ brillenglas noemen wij ook wel de voorloper van een multifocale bril. Het laat mensen met eerste leesproblemen al wat wennen aan een glas met sterkteverloop. Een progressief brillenglas beschikt, naast de verte- en leeszone, over een extra tussenzone. 

Zodra het zicht op middellange afstand achteruit gaat of wanneer de benodigde additie meer dan 1.25 dioptrie bedraagt, raden we jou een allround multifocaal brillenglas of een aparte computerbril aan.

Extra tips

Heb je zelf last van vermoeide ogen? Probeer dan eens de 20-20-20 regel: kijk elke 20 minuten, gedurende 20 seconden, in de verte op 20 feet of 6 meter afstand. Op die manier kan de ciliaire oogspier af en toe ontspannen.

Probeer daarnaast minstens 40 cm afstand te houden tussen je smartphone en je ogen. Heel wat mensen houden hun smartphone veel te dichtbij. Jouw computerscherm mag gerust nog wat verder staan.

Wil je meer info over blauw licht filter brillen? Spring eens binnen in de winkel of maak online jouw afspraak voor een oogmeting.

Shopping Cart