Refractie

Kom langs voor een oogmeting

Ben je op zoek naar een nieuwe (zonne)bril, maar heb je toch wat moeite bij het scherp zien van de verkeersborden? Of misschien worden die kleine lettertjes steeds moeilijker om te lezen… Dan is het waarschijnlijk eens tijd voor een oogmeting. 

Of is het gewoonweg al even geleden dat je sterkte gemeten werd? Ook dan is een controle van jouw visus aangeraden, zodat we nadien de juiste brillenglazen kunnen bestellen. Je kan hiervoor langsgaan bij je oogarts of een afspraak maken in onze winkel.

Refractie: kom langs voor een oogmeting

Nauwkeurig onderzoek door gediplomeerde opticiens

Een van onze gediplomeerde opticiens voert de oogmeting uit. Dit onderzoek omvat:

  • een controle van jouw zicht met je bestaande bril of lenzen (of zonder indien je nog geen montuur of contactlenzen draagt)
  • een objectieve meting met een autorefractor
  • een subjectieve, contactloze meting met moderne onderzoeksapparatuur

Nadat we de vertesterkte bepaald hebben, controleren we aan de hand van een leeskaart je nabijzicht. Misschien merk je dat jouw armen wat te kort worden en je jouw smartphone of een tekst verder van je houdt, om de letters scherp te zien? Met een additie bovenop de  vertesterkte zie je opnieuw scherp dichtbij.

Wist-je-dat… een oogmeting steeds gratis is bij aankoop van een bril of zonnebril? 

Mag ik mijn lenzen inhouden bij de oogmeting?

Een oogmeting gebeurt steeds zonder lenzen in. Draag je zachte contactlenzen en heb je ‘s ochtends een afspraak? Dan mag je gerust jouw lenzen dragen en ze eventjes uithalen voor de oogmeting. Nadien kan je de contactlenzen opnieuw insteken om gemakkelijk je nieuwe montuur te kiezen. Heb je later op de dag een afspraak, dan vragen we jou die dag geen lenzen, maar een bril te dragen. 

(link zachte contactlenzen)

Draag je harde lenzen en wens je controle van jouw zicht? Dan moet je eigenlijk minimum 2 weken brillen, zodat het hoornvlies zich herstelt en we een nauwkeurige oogmeting kunnen uitvoeren. 

Heb ik recht op een terugbetaling van de mutualiteit?

Ben je meerderjarig en wil je jouw visus laten controleren, dan hoef je niet per se naar de oogarts. Tussen de leeftijd van 18 en 65 jaar heb je recht op een jaarlijkse tussenkomst voor een bril of lenzen van zo’n €40 à €50. Het exacte bedrag wordt bepaald door de mutualiteit waar je bij aangesloten bent.

Ben je minderjarig of heb je – los van jouw leeftijd – een hoge brilsterkte? Dan raden we jou aan om een afspraak te maken bij de oogarts. Afhankelijk van het resultaat van de oogmeting, geniet je mogelijks van een hogere terugbetaling. Daarnaast hebben ook 65+’ers, met een hogere sterkte, recht op een verhoogde tegemoetkoming.Net zoals een jaarlijks tandartsbezoek, is een jaarlijkse check-up bij de oogarts geen overbodige luxe. De oogarts controleert je visus, maar ook je oogdruk en eventuele medische klachten. Voorkom blijvende schade aan de ogen door regelmatig op controle te gaan.

Winkelwagen