Multifocale bril

Een bril om te lezen én om ver te zien? Ga voor een multifocale bril

Wat is een multifocale bril?

Een multifocale bril, ook wel een bril met progressieve glazen of ‘overloop’ glazen genoemd, biedt een scherp zicht voor ver, nabij en alles tussenin. Draag je reeds een bril om tv te kijken en te rijden, maar merk je dat lezen moeilijker lukt? Houd je een tekst verder van je af om de lettertjes scherp te zien? Dan wordt het tijd om een multifocale bril te overwegen.

Multifocale bril kopen? Ontdek onze multifocale brilglazen


Een multifocale bril, hoe werkt het?

Een bril met multifocale glazen biedt jou een all-in-one oplossing. Je geniet van een helder zicht in de verte, bij het scrollen op je smartphone en het lezen van de krant. Dat is mogelijk omdat er verschillende sterktes in het brillenglas verwerkt zitten. Bovenaan het brillenglas bevindt zich de sterkte voor ver, die geleidelijk overvloeit in het leesgedeelte onderaan het glas. Daartussen bevindt zich de zone voor de middellange afstand, zoals voor computerwerk of het kijken naar je dashboard.

Wanneer heb je een multifocale bril nodig?

Heb je altijd een goed vertezicht gehad, maar kan je niet langer ontkennen dat de kleine lettertjes slecht leesbaar zijn? Of lukt zowel ver als nabij moeilijker? Dan kan een progressieve bril een handige oplossing bieden.

Een leesbril moet je voortdurend op en af zetten, want je ziet er niet mee in de verte of bij computerwerk. Het gevolg: jouw bril geraakt sneller zoek of loopt al eens schade op. Met een multifocale bril geniet je op elke afstand van een scherp zicht. Een montuur met multifocale brillenglazen kan je de hele dag ophouden.

Benieuwd waarom lezen plots moeilijker wordt? Het zijn de eerste tekenen van een verminderd accommodatievermogen. Rond een leeftijd van zo’n 40 à 50 jaar vermindert de elasticiteit van onze ooglens. De ciliaire oogspieren verliezen hun veerkracht, waardoor onze ogen niet meer zo vlot ‘accommoderen’ of scherpstellen op nabijgelegen voorwerpen. 

Dat verminderd nabijzicht is een natuurlijk en helaas onvermijdbaar gevolg van het ouder worden. Wij kunnen dit voor jou oplossen met behulp van een multifocale bril, lucky you. Brillen zijn intussen een echt mode-item en met de juiste montuur kan je jonger ogen, geen paniek dus!

Wat is het verschil tussen enkelvoudige en multifocale glazen?

Zoals de naam het zelf zegt: een enkelvoudig glas biedt een oplossing voor één welbepaalde kijkafstand. Hierbij kan je kiezen tussen een vertebril, voor een scherp zicht veraf, of een leesbril voor de nabije afstand. 

Een unifocale vertebril is een perfecte keuze voor wie moeite heeft bij het autorijden of televisiekijken. Heb je daarnaast last bij het lezen van de kleine lettertjes? Dan zijn er twee keuzes. Een eerste mogelijk is een afzonderlijke unifocale leesbril. Wil je dan in de verte kijken, dan moet die leesbril wel af.

Een tweede optie, die heel wat mensen een pak handiger vinden, is de multifocale of progressieve bril.

Waarom multifocale glazen kiezen?

Een bril met varifocale brillenglazen biedt een comfortabele, multifunctionele oplossing voor jouw probleem. Je ziet er namelijk op elke afstand scherp mee. Laten we een voorbeeld geven. Stel, je bent met de auto aan het rijden. Dan wil je toch een klaar overzicht op de weg, maar tegelijk ook je dashboard duidelijk zien en via de achteruitkijkspiegel de kinderen in de gaten houden? Dat alles moet in een oogopslag kunnen gebeuren.

Op zo’n momenten heb je geen tijd om van bril te wisselen. Kies daarom voor een allround multifocale bril.

Het verschil tussen bifocaal of multifocaal

Het multifocale glas is de moderne, verbeterde versie van het bifocaal brillenglas. Een bifocale bril bevat 2 sterktes: voor ver én voor dichtbij. Gaat er al een belletje rinkelen? Inderdaad, dat zijn die brillen met het befaamde ‘halve maantje’. 

Bij multifocale bril is de overgang van sterktes onzichtbaar. Bovendien beschik je daardoor over een tussenzone, die je gebruikt voor het kijken op je computerscherm. Dat maakt een progressieve bril uitermate geschikt voor alle dagdagelijkse bezigheden.

Niemand hoeft te weten dat je die kleine lettertjes niet meer kan lezen. Niets om beschaamd over te zijn hoor! Wil je het nog subtieler? Dan zijn multifocale lenzen misschien wel jouw ding… Lees er hier alles over. 

Welke type multifocaal brillenglas kies ik?

Ben je een echte boekenwurm of heb je een job in IT, dan stellen we je een glas met bredere lees- en tussenzone voor. Alles hangt af van persoonlijke kenmerken zoals je job, specifieke hobby’s, jouw budget… 

Net als bij unifocale brillenglazen, bestaan er verschillende soorten multifocale glazen. Afhankelijk van je sterkte kan je kiezen voor verdunde of onverdunde glazen. Daarnaast kan je kiezen voor een progressieve bril met meekleurende of fotochromatische glazen. 

Kom zeker langs in de winkel voor correct advies op maat.

We werken samen met verschillende fabrikanten, zoals Zeiss en Rodenstock. Je mag dus rekenen op een kwalitatief glasdesign, steeds met 3 jaar garantie op de hechting van de coating. Daarnaast bieden we jou 2 maand gewenningsgarantie.

De prijs van multifocale glazen

Aan de verschillende types multifocale brillenglazen hangt vanzelfsprekend een ander prijskaartje. Bij Frames and Faces zoeken we samen naar een progressief glas dat het best bij jouw behoeftes, wensen én budget past.

Om te beginnen houden we rekening met jouw brilsterkte. De benodigde correctie bepaalt of het brillenglas al dan niet verdund moet worden. Is er een groot verschil in brilsterkte van de beide ogen gemeten, dan wil je liever niet dat het ene glas een stuk dikker uitvalt dan het andere.

Daarnaast is het van belang te weten welke activiteiten je met de bril wenst uit te voeren. Werk je dagelijks heel wat uren voor een beeldscherm. Gebruik je voornamelijk de kortbije afstand of ben je een echte duizendpoot die heel afwisselende de verschillende kijkzones benut. Afhankelijk van die persoonlijke wensen, kunnen we beslissen welk multifocaal design het best bij jou past. 

Dat design speelt namelijk een grote rol bij de prijs van multifocale glazen.  Je kan een multifocaal glas vergelijken met een zandloper: breed bovenaan, smaller in de tussenzone en opnieuw breder onderaan. Kies je voor een geïndividualiseerd brillenglas, dat rekening houdt met persoonlijke parameters, dan krijgt het design bredere zones. Dat verschil merk je vooral in de tussenzone, wat zorgt voor een comfortabeler zicht op de computer. Hoe meer het ontwerp van een multifocaal brillenglas rekening houdt met de persoonlijke parameters van de drager, hoe comfortabeler het zicht.

Tot slot meten we allerlei parameters op. Zo bepalen we de centratie of de positie van je ogen in het frame. We meten de doorbuiging en inclinatie van de montuur. Want jawel, een bepaalde bril zal op iedere neus anders staan.

Hoelang moet je wennen aan een multifocale bril?

Verandering brengt gewenning met zich mee. Een groot deel van onze klanten zet hun nieuwe multifocale bril op en is meteen vertrokken. Wanneer de brilsterkte gewijzigd is of je voor het eerst een bril met multifocale glazen draagt, kan het gebeuren dat je even moet wennen aan je nieuwe frame.

Zoals eerder vermeld, is een varifocale bril opgebouwd uit verschillende zones. Bovenaan bevindt zich het vertezicht, centraal de tussenzone en onderaan de leeszone. Loop je een trap op? Beweeg dan je hoofd lichtjes naar beneden zodat je in de tussenzone kijkt. Wil je lezen? Sla dan de ogen neer en kijk door het onderste deel van de glazen. 

Belangrijk is dat je de bril meteen volledige dagen draagt, zodat je hersenen tijd hebben om te wennen aan deze nieuwe manier van kijken. Schakel niet terug over naar je oude montuur. Dat maakt het proces alleen moeilijker. Je wilt je hersenen niet in de war brengen. Na 1 à 2 weken ben je vast vlot op weg met jouw multifocale bril. 

Lukt het maar niet om te wennen aan de multifocale glazen? Kom dan langs in de winkel. In heel uitzonderlijke gevallen kan iemand geen multifocaal design dragen. Dat kan te maken hebben met een medische reden, maar bijvoorbeeld ook omwille van stress. 

Bij Frames and Faces geniet je steeds van 2 maand gewenningsgarantie. In plaats van een multifocale bril, kan je dan kiezen voor een vertebril en een afzonderlijke lees- of computerbril.

Maak nu jouw afspraak voor een multifocale bril

Klaar om over te stappen naar een allround multifocale bril? Maak online jouw afspraak voor een oogmeting en/of het kiezen van een bril. Samen bekijken we welke montuur en welk multifocaal glas design het best bij jouw noden en wensen past. 

Winkelwagen