Eye love food!

10 oktober 2022

Eye love food - Frames and Faces - Deinze

Welke voeding heeft een positief effect op de ogen? Wij zochten het voor je uit. Smakelijk!

eye-❤-food - Gezondheidsblog over voeding - Frames and faces

You’re the apple of my eye

“Je moet veel wortelen eten, dat is goed voor je ogen!” Herken je dit zinnetje nog van je oma? Al was dit vooral een trucje om ons meer groenten te doen eten, toch zat er veel waarheid in.

In oktober is het ‘World Mental Health Day’. En omdat gezondheid in ‘both ways’ gaat, zochten wij in dit blogje naar de positieve effecten van voeding op ons zicht. Benieuwd naar ons recept voor de allerbeste ogen?

1. Blueberries

Deze kleine blauwe besjes zijn echt powerfood voor de ogen. Ze zitten boordevol anthocyanen. Wat zijn dat? Anthocyanen zijn krachtige antioxidanten.

Het is wetenschappelijk bewezen dat blauwe bessen een remmend effect hebben op ouderdomsverschijnselen zoals glaucoom en cataract. Ook zwarte bessen hebben dit effect. Geef je ogen een verjongingskuur en meng morgenvroeg wat extra blueberries door je granola!

2. Zalm

Een ingrediënt dat absoluut niet mag ontbreken in onze ogenschotel is zalm. Enkel zalm? Nee hoor… eigenlijk alle vette vissoorten. Ze bevatten veel Omega 3-vetzuren. Deze vetzuren zijn de bouwstenen voor ons lichaam. Ze onderhouden onze ogen en houden ze jong.

Wist je dat vette vis ervoor zorgt dat je ogen minder droog zijn. Juist! Omega 3-vetzuren houden het vochtgehalte van onze ogen in balans. Sushi please!

3. Wortels

Deze zagen jullie wellicht al aankomen? Wortels zitten bomvol bètacaroteen. Dat is de stof die de wortel oranje maakt. Je lichaam maakt van dat oranje kleurtje vitamine A.

Vitamine A is belangrijk voor gezonde ogen en een beter zicht. Een halve wortel is al voldoende om je ogen in topconditie te houden. Maar ook zoete aardappel en pompoen hebben dit effect. Thanks oma!

Zink is key! Wist je dat een tekort aan zink nachtblindheid kan veroorzaken? Van alle zeevruchten hebben oesters het hoogste zinkgehalte!

Deze skip je beter!

Het moet gezegd worden. Er zijn ook voedingsmiddelen die geen gunstig effect hebben op je kijkers. Hier een overzicht van de no-go’s (of best niet te veel):

  1. Het drinken van alcohol wordt door wetenschappers geassocieerd met droge ogen, glaucoom en een verhoogde oogboldruk. Hello, mocktail!
  2. Let op, zoetekauwen! Suiker zorgt voor een verhoogde bloedsuikerspiegel, wat kan leiden tot maculadegeneratie. Dat is een oogaandoening waarbij je gezichtsscherpte afneemt. Skip the sugar!
  3. Fried food: gefrituurd eten hebben je ogen niet graag. Deze ongezonde vetten zorgen voor een minder goede visie op lange termijn.
Winkelwagen