Verziendheid (hypermetropie)
2 augustus 2024
Verziendheid, ook wel hypermetropie genoemd, is een veelvoorkomende oogafwijking waarbij voorwerpen van dichtbij wazig worden gezien, terwijl verre objecten scherp blijven. Merk jij dat fijn handwerk, lezen of een sms’je sturen niet altijd zo vlot gaat? Misschien heb jij dan wel te maken met deze refractieafwijking.
Lees verder en kom meer te weten over de oorzaken en mogelijke behandelingen van hypermetropie.
Inhoudstafel
Wat is verziendheid of hypermetropie?
Is het lezen van een WhatsApp-berichtje of de bijsluiter van je nieuwe scheerapparaat een echte uitdaging geworden of duurt het vaak wat langer voor je een kleine reparatie in orde hebt gebracht? De kans bestaat dat jij verziend bent.
Hypermetropie is een afwijking in het brekingssysteem van het oog. Het oog is te kort of het hoornvlies te plat. Hierdoor wordt het beeld achter het netvlies geprojecteerd in plaats van ervoor. Gevolg: beelden van dichtbij worden daardoor onscherp waargenomen.
Hoe word je verziend?
Verziendheid ontstaat dus wanneer het oog lichtstralen niet goed op het netvlies, maar erachter projecteert. Dit zijn de voornaamste redenen:
- Oogvorm: sommige mensen hebben van nature een korter oog dan gemiddeld, wat betekent dat het licht niet goed op het netvlies valt.
- Ouderdom: naarmate je ouder wordt, verliezen je ooglenzen hun flexibiliteit, wat het moeilijker maakt op scherp te stellen op dichtbij gelegen objecten. Deze afwijking heet presbyopie en start vaak rond de leeftijd van 40.
- Genetica: soms zit het gewoon in de familie. Als je ouders verziend zijn, is de kans groter dat jij het ook wordt.
Hoe weet je of je verziend bent?
Als je verziend bent heb je moeite met het zien van dichtbij, terwijl je op afstand vaak beter kunt zien. Hier zijn enkele tekenen dat je mogelijk verziend bent:
- Moeite met lezen: je hebt moeite om teksten van dichtbij te lezen of je hebt de neiging je smartphone of tijdschrift verder te houden om beter te kunnen zien.
- Oogvermoeidheid: na het lezen of werken op de computer ervaar je vermoeidheid of zelfs pijn in je ogen.
- Hoofdpijn: regelmatige hoofdpijn kan ontstaan door overbelasting van je oog, door de verziendheid.
- Wazig zicht: voorwerpen van dichtbij kunnen onscherp lijken.
Wat is het verschil tussen verziendheid en bijziendheid?
Bijziend: ben je bijziend, dan zie je dichtbij scherp, maar heb je een minder goed zicht voor veraf.
Verziend: bij verziendheid is dit het tegenovergestelde en zie je dus veraf scherp, maar zie je dichtbij minder goed.
Heb je moeite met de juiste term te onthouden? Het trucje zit ‘m in de naam: ben je bijziend, dan zie je de dingen goed van dichtbij en ben je verziend, dan zie je de dingen beter veraf 😉.
Is verziend plus of min?
Verziendheid wordt aangegeven met een plusteken (+) voor de sterkte van je bril of contactlenzen. Dit komt omdat verziende mensen moeite hebben met het zien van objecten dichtbij, terwijl voorwerpen of afstand wel scherp zijn. De positieve dioptriewaarde helpt om dit probleem te corrigeren door de lichtstralen op de juiste manier op het netvlies te laten vallen.
Dus, als je verziend bent, heb je een plus-sterkte nodig om je zicht te verbeteren.
Wat zijn de symptomen van verziendheid?
- Hoofdpijn
- Vermoeide ogen
- Het voorwerk verder houden om het beter te kunnen zien of aflezen
- Moeite met lezen
- Scheelzien
Wat zijn de oorzaken van verziendheid?
- Oogbalvorm: als de oogbal te kort is, kunnen beelden achter het netvlies worden geprojecteerd.
- Lenssterkte: als de lens niet voldoende kan buigen, kan het beeld niet goed op het netvlies worden gefocust.
- Ouderdom: naarmate mensen ouder worden, kunnen de lens en de spieren rondom de lens verzwakken, wat verziendheid kan verergeren.
Kan je verziendheid behandelen?
Absoluut, verziendheid kan worden behandeld. Dit zijn de meest gebruikelijke behandelingen:
- Een bril: dit is de eenvoudigste manier om verziendheid te corrigeren. De glazen hebben een positieve sterkte die helpt om het beeld beter op het netvlies te projecteren.
- Contactlenzen: deze kunnen ook worden gebruikt om verziendheid te corrigeren. Lenzen werken op een gelijkaardige manier als brillenglazen, maar liggen direct op het oog.
- Laserbehandeling: kies je voor een laserbehandeling, dan zal de vorm van je hoornvlies door middel van een laserstraal aangepast worden. Laserbehandelingen vinden plaats in specifieke oogklinieken & ziekenhuizen. Laat je goed informeren als je voor deze moderne behandeling kiest.
Kan verziendheid verbeteren?
Helaas kan verziendheid niet worden genezen. Het is echter wel mogelijk om door middel van een chirurgische ingreep je zicht weer scherper te maken. Deze ingreep kan een laserbehandeling of een lensvervanging zijn.
Kies voor een ‘plus-bril’ of lenzen als je een snelle en effectieve oplossing zoekt.
Voorkomen van verziendheid
Hoewel genetische factoren een belangrijke rol spelen bij de ontwikkeling van verziendheid, zijn er enkele stappen die je kunt nemen om de gezondheid van je ogen te bevorderen en de progressie van verziendheid te helpen voorkomen:
- Regelmatige oogcontroles: laat je ogen regelmatig controleren door een oogarts of optometrist, vooral als je een familiegeschiedenis van oogproblematiek hebt. Vroege detectie en behandeling kunnen problemen minimaliseren
- Gezonde voeding: eet een uitgebalanceerd dieet dat rijk is aan vitamines en mineralen. Vitamine A, C & E en zink zijn essentieel voor een goede ooggezondheid.
- Goede ooghygiëne: zorg voor goede verlichting tijdens het lezen of werken aan de computer, om oogbelasting te verminderen. Neem ook gereld pauzes om je ogen te laten rusten.
- Bescherming: bescherm je ogen tegen UV-straling en draag een kwalitatieve zonnebril met UV-bescherming!
- Beperk schermtijd: probeer de tijd die je doorbrengt voor digitale schermen te beperken, vooral bij kinderen!
Veelgestelde vragen over verziendheid
Kun je bijziend en verziend zijn in hetzelfde oog?
Het is dus niet zo dat je verziend en bijziend tegelijk bent aan hetzelfde oog. Dit is niet mogelijk; je oog kan namelijk niet zowel te kort als te lang zijn. Je kunt wél een verschillende sterkte hebben voor elk oog. Dit noemen we anisometropie.
Kan je plotseling verziend worden?
Ja, verziendheid kan plots optreden. Dit kan gebeuren door volgende zaken:
1. Chirurgie: na bepaalde oogoperaties, zoals cataractchirurgie, kan de breking van het licht in het oog veranderen, wat kan leiden tot verziendheid.
2. Gezondheidsaandoeningen: sommige aandoeningen zoals diabetes of een beroerte kunnen de ogen en het zicht snel beïnvloeden.
3. Verandering oogbolvorm: in zeldzame gevallen kan een plotselinge verandering in de vorm van de oogbol leiden tot verziendheid.
Wordt verziendheid erger met de leeftijd?
Ja, hypermetropie kan erger worden met de leeftijd. Naarmate mensen ouder worden, verliest de lens van het oog geleidelijk zijn flexibiliteit, een proces dat bekend staat als presbyopie. Deze aandoening begint vaak rond de leeftijd van 40 jaar.
Is verziendheid erfelijk?
Erfelijkheid speelt een rol bij de ontwikkeling van verziendheid, wat betekent dat het kan worden doorgeven van ouders op kinderen. Wanneer een van de ouders of beide ouders verziend zijn, is de kans groter dat hun kinderen ook verziend worden.
Heb je een bril nodig bij verziendheid?
Ja, bij verziendheid is een bril nodig. Een bril met plusglazen kan helpen om licht correct te buigen zodat het beeld opnieuw scherp op het netvlies valt. Gevolg: een scherper zicht van dichtbij.
Ook contactlenzen bieden een oplossing bij verziendheid en zijn bovendien – in tegenstelling tot een bril – onopvallend.
Wat kost een bril voor veraf?
Bij Frames and Faces vind je al een kwalitatieve designerbril vanaf €150. Onze ontspiegelde glazen zijn al verkrijgbaar vanaf €75 per glas.